Kütüphane hangi gün ve saatlerde açıktır?

4 Kat ve 8.300 metrekarelik bir alanda 915 kişilik oturma kapasitesi sunan Suna Kıraç Kütüphanesi, kullanıcılarına akademik yıl boyunca haftanın 7 günü, 24 saat hizmet vermektedir. Akademik dönem dışında çalışma saatlerinde farklılık oluşabilir. Bu değişiklikler ayrıca duyurulur. Kütüphanenin kapalı olduğu gün ve saatlerde iç mekândan bağımsız olarak bir okuma salonu sürekli açık tutulmaktadır. Kütüphaneye bağlı şube kütüphaneleri (ANAMED-Beyoğlu, Sağlık Bilimleri Kütüphane-Koç Üniversitesi Hastanesi-Topkapı, VEKAM-Ankara ve AKMED-Antalya) kullanmak ve çalışma saatleri hakkında bilgi almak için web sayfamızda bulunan şube kütüphaneler sayfasına ayrıca bakabilirsiniz (http://library.ku.edu.tr).

Kütüphane aracılığıyla hangi tür kaynaklara erişebilirim?

Kütüphane ders, araştırma ve kişisel gelişim ihtiyaçlarınızı karşılamak için kullanabileceğiniz 265.000’i aşkın basılı kitap olmak üzere 357.000’in üzerinde farklı tür ve formatta (Dergi, DVD, iPad, Hesap Makinesi, vb.) yayın ve kaynağa ev sahipliği yapmaktadır. Kütüphane ayrıca fiziksel kaynakların dışında farklı konularda 124 elektronik veri tabanına, 58.000 elektronik dergiye ve 201.000’in üzerinde elektronik kitaba da erişim sağlamaktadır. Elektronik kaynaklara Network kullanıcı adı ve şifresiyle kampüs dışından da erişmek mümkündür. Kütüphanede kitap ve araştırma kaynaklarının dışında altı kişi oturma kapasiteli 18 grup çalışma odası da bulunmaktadır. Bu odalar, öğrenci grupları tarafından iki saatliğine rezerve edilip birlikte çalışma ve araştırma yapmak için kullanılabilir.

Kütüphaneden yararlanmak için ne yapılmalıdır?

Tüm öğrencilerimiz kütüphanenin doğal bir üyesidir. Kütüphane hesaplarınız kayıt işlemini tamamladığınız anda aktif edilmekte ve kullanıma açılmaktadır. Yeni gelen öğrencilere yönelik organize edilen uyum günlerinde kütüphanenin de tanıtımı yapılmaktadır. Bunun dışında dönem içinde alacak olduğunuz araştırma yöntemleri (ACWR 101) dersine entegre bir bilgi okuryazarlığı eğitimi, UNIV 101 kapsamında alabileceğiniz LIB 101 Online Kursu da hizmet ve kaynakları etkin kullanmanız için size yol gösterici olacaktır. Ayrıca istediğiniz zaman kütüphaneyi ziyaret ederek hesabınız ve hizmetler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kütüphaneden ödünç alma hakları nelerdir?

Kütüphaneden pek çok türde kaynak ödünç alabilirsiniz. Bunlar;

  • 30 gün için 25 kitap,
  • 2 saat için 5 rezerv materyali (ders ve yardımcı okuma kitapları, TOEFL ve sınav hazırlık kitapları),
  • 3 gün için iPad,
  • 2 saatliğine grup çalışma odası anahtarı,
  • 3 gün için 2 DVD,
  • 1 günlüğüne eşyalarınızı koymak için kilitli dolap.

Kütüphaneden alınan materyaller zamanında iade edilmezse alınacak cezalar ne kadardır?

  • Kitap: 1.25 TL/günlük,
  • Rezerv materyali: 2.50 TL/saatlik,
  • Grup çalışma odası anahtarı: 2.50 TL/saatlik,
  • DVD: 2.50 TL/günlük,
  • iPad: 25 TL/günlük.

Kaybedilen veya hasarlı iade edilen kaynaklar için ayrıca ücretlendirme yapılmaktadır. Buna göre, kaybedilen materyalin yerine yenisinin konulması için kaynağın o günkü rayiç bedeli ve materyal işlem ücreti (32.50 TL) kaybeden/hasarlı iade edenden alınmaktadır.

Nasıl kitap ödünç alabilirim ve ödünç aldığım kaynağın kullanım süresini nasıl uzatabilirim?

Kütüphanede bulunan Self-check makinelerini kullanarak veya Danışma Masasına şahsen gelerek kitap/kaynak ödünç alabilirsiniz. Ödünç alma işlemleri için Koç Üniversitesi ID kartınızın yanınızda bulunması gerekmektedir. Kütüphane hesabınızda bulunan kaynakların takibi ve ihtiyaç durumunda süre uzatımı için Kütüphane web sayfasında veya Koç Üniversitesi Mobil Uygulamasında yer alan “Kütüphane Hesabım” alanını da kullanabilirsiniz.

Kütüphane kullanımı ve araştırmalarla ilgili nasıl yardım alınabilir?

Referans kütüphanecilerimiz size her zaman yardımcı olmaya hazırdırlar. Kütüphaneye şahsen gelerek, web sayfasında bulunan “Ask-a-Librarian” formunu doldurarak ya da Chat servisi aracılığı ile de sorularınızı iletebilirsiniz. Farklı konu alanlarında sizler için derlenmiş kaynaklardan oluşan LibGuides adını verdiğimiz rehberleri de araştırmalarınız için referans kaynak olarak kullanabilirsiniz. Bu

Danışma Masası: 0-212-338 13 17 – libinformation@ku.edu.tr

Covid-19 salgını sonrası yeniden açılışta Kütüphane kuralları nelerdir?

  • Salgın sonrası yeniden açılış kuralları çerçevesinde Kütüphane’de aynı anda bulunacak kişi sayısı 350 ile sınırlandırılmıştır.
  • Öğrenciler, Kütüphane ana kapısından ID kartlarını okutarak giriş yapabilecekledir.
  • Her bir öğrenci, Kütüphaneyi günde 2 saat, önceden online rezervasyon yaparak kullanabilecektir.
  • Öğrencilerin, rezervasyon ve kimlik bilgilerinin kontrolü için Kütüphane girişinde bulunan Rezerv Masası’na başvurmaları gerekmektedir.
  • İkinci bir duyuruya kadar kitap rafları kullanıma kapatılmıştır. Kitap ödünç alma talepleri online rezervasyon sistemi ile toplanacak, istenen kitaplar Kütüphaneci tarafından hazırlanacak ve öğrencinin alması için Kütüphane Bodrum Kat girişinde bulunan Lockers dolaplara bırakılacaktır.
  • İade işlemleri için kütüphane girişte bulunan self check makinaları kullanılacaktır.