KURES – Koç Üniversitesi Rehberlik Servisi anlamına gelmektedir. Amacı, Koç Üniversitesi öğrencinin kendisini tanıması, yaşadığı sorunlara çözüm yolları geliştirebilmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir düzeyde uyum sağlaması ve toplumda sorumlu bir birey olarak yetişmesi için profesyonel destek vermektir. KURES’in bu doğrultuda verdiği hizmetler aşağıdaki gibidir;
1- Rehberlik Hizmetleri
2- Önleyici Çalışmalar (Kişisel Gelişim Seminerleri, Atölyeler, Grup Çalışmaları, Videolar ve Broşürler)
3- Cinsel Taciz Danışmanlığı
KURES, öğrencilerin psikolojik sıkıntı hissettiklerinde profesyonel destek almak için başvurabilecekleri birimdir. Birimimiz ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Psikolojik danışmanlık gerektiren durumlar arasında genellikle ilişki problemleri, depresyon, öfke kontrolü, özgüven sorunları, sınav kaygısı, verimli ders çalışamama, aile içi çatışmalar, korkular ve madde bağımlılığı yer almaktadır. Öğrenci psikolojik danışmanı ile güncel sorunu ve sebeplerini birlikte tanımlayarak, çözüm yolları ve etkili başa çıkma yöntemleri geliştirmeye yönelik çalışır. Gerekli görülen durumlarda psikiyatrik değerlendirme ve psikoterapi amacıyla, KUPTEM’ deki (Koç Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Psikoterapi Merkezi) psikiyatrist ya da klinik psikologlara yönlendirme yapılır. KUPTEM Sağlık Merkezi’nde yer almaktadır.
KURES, öğrencilerin kişisel ve akademik gelişimlerini yıl boyunca çeşitli konularda gelişim seminerleri, atölyeler, grup çalışmaları, videolar ve broşürler düzenleyerek desteklemektedir. Bu çalışmaların temaları yaşanılan bazı ortak konular üzerinden belirlenir. Kişisel Gelişim Seminerlerin amacı beden ve ruh sağlığı konularında üniversitenin bileşenlerini bilinçlendirmektir. Gelişim seminerleri, etkili ve doğru iletişim, motivasyon becerileri, sınav stresi ile başa çıkma yöntemleri, ilişkiler, nefes ve stres yönetimi, bilinçli farkındalık (mindfulness), öfke kontrolü ve üniversite hayatına uyum gibi konular üzerinde yoğunlaşır. Atölyeler ve grup çalışmaları benzer alanda yaşayan zorlukları güvenli bir alanda diğer öğrencilerle birlikte aşma fırsatı sağlarken; videolar ve broşürler kişilerin sıklıkla yaşadıkları ortak durumlar ve çözüm yolları hakkında bilgi aktarmayı hedefleyen bilgilendirici çalışmalardır.
Çalışma, öğrenme ve yaşam alanlarında cinsel tacizi önlemek Koç Üniversitesi’nin en önemli görevleri arasında yer almaktadır. KURES, üniversite yaşamında cinsel tacizi önlemek ve cinsel taciz konusunda farkındalık yaratmak için 2016 yılında hazırladığı sanal eğitimi öğrencilerin hizmetine sunmaya devam etmektedir. Cinsel Taciz Önleme ve Bilgilendirme Eğitimi cinsel taciz ile ilgili ana temaları, cinsel tacizi önleme ve taciz ile mücadele yöntemlerini, ihbar ve şikayet süreçleri hakkında gerekli bilgilendirmeleri ve etik prensiplerin gözetildiği örnekleri içermektedir.
Cinsel Taciz Önleme ve Bilgilendirme Eğitimi ile beraber KURES danışmanları, cinsel tacize maruz kalan ya da tanık olan öğrencilere şikayet süreçlerinde danışmanlık yapmakta ve ihtiyaca göre psikolojik destek sağlamaktadır.
Psikolojik danışmanlık görüşmelerinde gizlilik ilkesi esastır. Bu görüşmelerde paylaşılanlar öğrenci ile çalıştığı uzman arasında kalır. Öğrencinin kendine ya da başkasına zarar verme riski söz konusuysa, koruma amacıyla bu bilgi öğrencinin ailesi ve gerekli birimlerle paylaşılır. Bu sırada, öğrenci konu hakkında önceden bilgilendirilir.
İnternet sitemizde bulunan ‘’Başvuru’’ bölümündeki basamakları takip ederek ya da kures@ku.edu.tr adresine e-mail atarak başvurabilirsiniz. Randevu iptali/ertelenmesi gerekirse danışmanınıza 48 saat önceden haber vermeniz beklenmektedir. E-mail atarak randevunuz hakkında iletişim sağlayabilirsiniz.
KURES’e 08.30 – 17.30 saatleri arasında ulaşabilecek iletişim bilgileri aşağıda belirtilmiştir: