1. Kütüphaneyi nasıl ve ne zaman kullanabilirim?

Öğrencilerin okula kayıt işlemlerine paralel olarak kütüphane sistemine de kaydı gerçekleştirilmektedir. Kütüphane hesabınıza, üniversite yaşantınız boyunca gerekli olan sistemlere giriş yapacağınız kullanıcı adınız olan KUNet ID ile bu linkten erişebilirsiniz. Erişim sıkıntısı yaşamanız durumunda Library Track-it üzerinden istek oluşturarak bize ulaşabilirsiniz. Öğrenciler kütüphane kartı olarak da işlev gören KU ID kartlarıyla dönemin ilk haftasından itibaren kütüphaneyi kullanabilirler. Suna Kıraç Kütüphanesi yıl boyunca 7 gün 24 saat açıktır.

2. Kütüphaneden nasıl materyal ödünç alabilirim?

Öğrenciler ödünç almak istedikleri materyali Kütüphane Kataloğu’ndan bulup, uygunluk durumunu ve lokasyonunu kontrol etmelidir. Sonrasında kitabın Kütüphane’de hangi rafta ve rafta hangi sırada bulunduğunu belirten yer numarasını not alarak, Kütüphane girişinde sağ tarafta yer alan Self- Check makinesini kullanarak ödünç alabilirler.  Ödünç alma işlemi sırasında destek alınması gerektiğinde Kütüphane girişinde bulunan Danışma Masası’nı kullanabilirler. Ödünç alma işlemi için KU ID kartınızın yanınızda bulunması gerekmektedir. Ödünç alma haklarınızı öğrenmek için Kütüphane web sitesini ziyaret ediniz.

3. Aradığım bir kitabın kütüphane koleksiyonunda olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Kütüphane koleksiyonunda bulunan basılı kitaplara erişmek için Kütüphane Katalogu’nda arama yapabilirsiniz. E-kitaplara erişmek için ise kütüphanenin erişimi olan tüm materyalleri tarayabileceğiniz, en kapsamlı arama sistemimiz inKUire’ı kullanabilirsiniz.

4. Kütüphanenin erişimi olan çevrimiçi makaleleri nasıl bulabilirim?

Online makalelere erişmek için kütüphanenin akademik arama motoru inKUire’da anahtar kelime araması yapabilirsiniz. inKUire, kütüphanenin erişimi olan tüm kaynakların bir çatı altında toplandığı, bir anlamda kütüphanenin
Google’ı diyebileceğimiz bir sistemdir. Anahtar kelime araması yaptığınızda açılan sayfanın sol tarafında bulunan
filtrelerle erişmek istediğiniz makalenin türünü ve tarih aralığını belirleyebilirsiniz. “Full Text Online” filtresini seçtinizde ulaştığınız sonuç kutularında bu ifade üzerine tıkladığınızda makalenin tam metnine ulaşabilir ve indirebilirsiniz.

5. Kampüs dışından kütüphanenin elektronik kaynaklarına nasıl erişebilirim?

Kampüs dışından kütüphanenin elektronik kaynaklarına erişim için OpenAthens sistemi kullanılmaktadır. InKUire ya da kütüphanenin A’dan Z’ye veritabanları sayfasından kaynaklara erişim sağlamak istediğinizde bu sistem sizi bir kimlik doğrulama sayfasına yönlendirir. Bu sayfaya KUNet ID kullanarak giriş yaptığınızda sistem kaynak erişimine izin vermektedir.
Bu sistem, Suna Kıraç Kütüphanesi kullanıcıları için güvenli ve sağlıklı bir şekilde işlemektedir. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi için konu rehberimizi ziyaret edebilirsiniz.

6. Kütüphane Koleksiyonunda bulunmayan makaleleri nasıl talep edebilirim?

Araştırmalarınız için ihtiyacınız olan ancak Suna Kıraç Kütüphanesi’nde bulunmayan makaleleri Makale Sağlama Hizmeti ile temin edebilirsiniz. Talebinizi “Makale İstek Formu”nu kullanarak iletebilirsiniz.

7. Ders Kitapları Koleksiyonundan ders rezerv/e-rezerv materyallerini nasıl bulabilirim?

Dersleriniz için ayrılan Ders Kitapları Koleksiyonuna Kütüphane web sitesindeki Ders Kitapları menüsünden göz atabilirsiniz. Koleksiyona eklenen ders kitapları basılı veya e-rezerv formatında olabilir. Dersiniz için ayrılmış basılı bir kitap web sitesindeki arama sonucunda çıkıyorsa, Kütüphane girişinde bulunan Danışma Masasından 4 saatliğine ödünç alabilirsiniz.

8. Alanıma/Bölümüme özel rehberleri nasıl bulabilirim?

Referans kütüphanecileri farklı disiplinler için konuya özel rehberler hazırlar. Bu özel rehberler, temel kitapların, dergilerin ve veritabanlarının kapsamlı bir listesi gibi önemli kaynakları içerir. Konu rehberlerini https://libguides.ku.edu.tr/ adresinden inceleyebilirsiniz.

9. Kütüphane eğitimleri ve etkinliklerinden nasıl haberdar olabilirim?

Eğitim ve Etkinlik Takvimimizi sık sık kontrol edebilirsiniz. Ayrıca KUDaily aracılığıyla alacağınız Kütüphane duyurularına göz atmayı ve sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın!

10. Kütüphane kullanımı ve araştırma konusunda nasıl yardım alabilirim?

Referans kütüphanecilerimiz her zaman size yardımcı olmaya hazırlar. Kütüphaneye bizzat gelebilir veya “Kütüphaneciye Sorun” sayfasından size uygun seçeneği kullanabilirsiniz.

11. ELC için kütüphane kaynaklarını nasıl bulabilirim?

ELC öğrencileri, yararlanabilecekleri Kütüphane kaynaklarına genel bakış için First Year Experience rehberinde yer alan videoyu izleyebilirler.

12. Kütüphane Elçisi nedir ve nasıl Kütüphane Elçisi olabilirim?

Suna Kıraç Kütüphanesi her sene kütüphane etkinlik ve eğitimlerinde gönüllü olmaları için Kütüphane Elçisi seçtiği bir program yürütmektedir. Seçilen Kütüphane Elçileri, öğrencilerin kütüphane hizmetleri ve etkinlikleri hakkındaki görüşlerini öğrenmemiz için bizimle iletişimde olurlar. Etkinlik fikirlerini bizimle paylaşıp kütüphanede aktif rol alabilir, iletişim becerisi ve ekip çalışması deneyimi kazanabilirler. Öz geçmişinizde dikkat çekecek bu program hakkında daha fazla bilgi almak ve
Kütüphane Elçisi olmak için konu rehberimize göz atabilirsiniz.

 

 

Kütüphane hizmetlerine ilişkin sorularınız için Library Track-it sistemi de bulunmaktadır.

 

 

Danışma Masası: 0-212-338 13 17 – libinformation@ku.edu.tr