1. KURES nedir ve hangi hizmetleri vermektedir?

KURES – Koç Üniversitesi Rehberlik Servisi anlamına gelmektedir. KURES, Koç Üniversitesi öğrencisinin kendisini tanıması, psikolojik dayanıklılığını geliştirmesi, yaşadığı sorunlara çözüm yolları geliştirebilmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir düzeyde uyum sağlaması ve toplumda sorumlu bir birey olarak yetişmesi için profesyonel destek vermektedir.

KURES’in bu doğrultuda verdiği hizmetler aşağıdaki gibidir;

Psikolojik Danışmanlık Hizmeti

Grup Psikolojik Danışmalık Hizmeti

Önleyici Çalışmalar 

– Cinsel Taciz Önleme ve Farkındalık Eğitimi

– Madde Bağımlılık Önleme ve Farkındalık Eğitimi

– Farkındalık Günleri (Seminer, workshop)

2. KURES Danışmanlık Hizmeti nedir?

KURES öğrencileri bireysel, sosyal ve akademik alanlarda desteklemeyi amaçlamaktadır. Öğrencilerin kendilerini tanımaları ve yaşanabilecek zorluklarla baş etmek konusunda gerekli becerileri kazanmaları için profesyonel destek sağlamaktadır. Birimimiz, üniversite ve yurt yaşamına uyum, stresle başa çıkmak, akademik zorluklar, ilişki problemler, karar aşamaları ve ikilemler gibi birçok konuda bireysel danışmanlık hizmeti sunmakta, grup çalışmaları, atölyeler, seminerler düzenlemekte ve psiko-eğitim kaynakları (broşür, video ve bültenler) hazırlamaktadır. Öğrenci psikolojik danışmanı ile güncel sorunu ve sebeplerini birlikte tanımlayarak, çözüm yolları ve etkili başa çıkma yöntemleri geliştirmeye yönelik çalışır.

KURES öğrencilere ücretsiz şekilde 6-8 seans danışmanlık hizmeti sağlamaktadır.

Gerekli görülen durumlarda psikiyatrik değerlendirme ve psikoterapi amacıyla, KUPTEM’ deki (Koç Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Psikoterapi Merkezi) psikiyatrist ya da klinik psikologlara yönlendirme yapılır. 

3. Önleyici Çalışmalar Nelerdir?

KURES, öğrencilerin kişisel ve akademik gelişimlerini yıl boyunca çeşitli konularda gelişim seminerleri, atölyeler, grup çalışmaları, videolar ve broşürler düzenleyerek desteklemektedir. Bu çalışmaların temaları yaşanılan bazı ortak konular üzerinden belirlenir. Kişisel Gelişim Seminerlerinin amacı beden ve ruh sağlığı konularında üniversitenin bileşenlerini bilinçlendirmektir. Gelişim seminerleri, etkili ve doğru iletişim, motivasyon becerileri, sınav stresi ile başa çıkma yöntemleri, ilişkiler, sınırlar, bilinçli farkındalık (mindfulness), öfke kontrolü ve üniversite hayatına uyum gibi konular üzerinde yoğunlaşır. Atölyeler ve grup çalışmaları benzer alanda yaşayan zorlukları güvenli bir alanda diğer öğrencilerle birlikte aşma fırsatı sağlarken; videolar ve broşürler kişilerin sıklıkla yaşadıkları ortak durumlar ve çözüm yolları hakkında bilgi aktarmayı hedefleyen bilgilendirici çalışmalardır.

4. KURES’te psikolojik danışmanlık görüşmelerinde paylaşılanlar gizli kalır mı?

Psikolojik danışmanlık görüşmelerinde gizlilik ilkesi esastır. Bu görüşmelerde paylaşılanlar öğrenci ile çalıştığı uzman arasında kalır. Öğrencinin kendine ya da başkasına zarar verme riski söz konusuysa, koruma amacıyla bu bilgi öğrencinin ailesi ve gerekli birimlerle paylaşılır. Bu sırada, öğrenci konu hakkında önceden bilgilendirilir.

5. KURES’ten nasıl randevu alabilirim?

KURES’in resmi sitesi olan “kocunikures.ku.edu.tr” websitesine girdikten sonra “Başvuru” sekmesine tıklayarak sekmedeki belirtilen adımları takip ederek öğrenciler başvurularını tamamlayabilir. KURES’e başvurmak için websitesinde bulunan Başvuru Formunu doldurmak bir ön koşuldur. Başvuru formunu dolduran öğrenciler “KURES-Calendar” online randevu takvimine otomatik olarak yönlendirilir. Öğrenci takvim üzerinden kendine ve uzmana en uygun olan zaman dilimlerinden randevu oluşturur. 

6. KURES ekibine nasıl ulaşabilirim?

KURES’e kures@ku.edu.tr mail adresinden haftaiçi saat 9:00-17:00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz. Mesai saatleri dışında gelen maillere ilk uygunlukta dönüş yapılacaktır. 

7. KURES başvuru sürecine dair dikkat edilmesi gereken önemli noktalar

KURES danışmanlık görüşmeleri online ve yüz yüze şekilde gerçekleşmektedir. 

KURES-Calendar’dan alınan ilk randevu öngörüşme randevusudur. Öngörüşme randevuları online şekilde gerçekleşmektedir.

Yüz yüze görüşmeler Rumelifeneri Kampüsünde bulunan Öğrenci Merkezinde gerçekleşmektedir.

KURES danışmanlık hizmeti bir psikoterapi hizmeti değildir. KURES uzmanı danışmanlık süreci içerisinde öğrenciyi en uygun gördüğü iç veya dış kaynağa yönlendirebilir.